Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

WWF внася в Министерски съвет визия за устойчиво развитие на Пирин

Актуални агро новини.WWF внася в Министерски съвет визия за устойчиво развитие на Пирин.

Година след излизане на доклада на WWF "Хлъзгави склонове - защита на Пирин от неустойчиво развитие" и въпреки съдебното решение в полза на опазване на Национален парк "Пирин", натискът за застрояване и изсичане на парка продължава. Отговорните институции не предлагат алтернатива, а някои министри директно лобират за отваряне на защитените територии за строежи. Това се прави, въпреки че България има достатъчно научен, икономически и законов ресурс, за да може спокойно да опази ценните си гори, реки, въздух и почви и дългосрочно да печели от това.

Българският национален парк Пирин е уникална екосистема и едно от най-значимите за биоразнообразието места в Европа. Пирин осигурява жизненоважни ресурси за 130 000 души в местните общини, а годишният му икономически принос за региона се оценява на около 69 милиона евро.

Докладът "Хлъзгави склонове", разработен от международната консултантска компания Далберг, предупреждава, че районът на Банско губи много от едностранното и непрозрачно разширяване на ски зоната и предлага конкретни стъпки за осигуряване на устойчиво бъдеще за Пирин.

Природозащтниците ще внесат доклада утре, на 23 януари в 9:30 ч. в Министерски съвет, с призив държавата и бизнесът да поемат своята отговорност и да развият визията за дългосрочното и икономически изгодно опазване на природните ресурси на България.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates