Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Природозащитници искат оставката на Нено Димов

Актуални агро новини.Природозащитници искат оставката на Нено Димов.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" организира протест за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след окончателното решение на Върховния административен съд за Пирин.

Протестиращите се събират от 18:30 ч. в четвъртък, 24 януари 2019 г., пред сградата на Министерски съвет.

От коалицията призовават:

„Спасихме Пирин засега! Искаме оставката на министър Нено Димов. Той предложи промените в плана за управление на Национален парк Пирин, за да позволи строителство и сечи. Правителството ги одобри. Ние обжалвахме и спечелихме съдебното дело на последна инстанция.

Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за незаконното решение на Министерски съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов трябва да подаде оставка.

Въобще не става дума за втората кабинка, за поминъка или за спорта на децата. Става дума за това как държавата работи само в полза на своите икономически обръчи.

Да се съберем. И не само в София. Пирин е на всички българи!“

В края на миналата седмица природозащитниците изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща след окончателното решение на Върховния административен съд. Въпросът е кой ще поеме персоналната политическа отговорност за направените нарушения на българското и европейското законодателство, както и да се обсъдят вариантите за устойчивото развитие на Пирин и региона.

Коалицията призовава министър-председателя Бойко Борисов да извърши персонална оценка на работата на министър Нено Димов и на директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров заради тяхното дългогодишно въвеждане в заблуждение на правителството за законовата ситуация в Национален парк Пирин и разпоредбите на европейските директиви. Техните грешни представи за Натура 2000 са залегнали в проектозакона за изменение на Закона за биологичното разнообразие, който в момента е съобразен с европейските директиви, и настояваме проектът да бъде оттеглен и сериозно преработен.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates