Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Изчезват видове кафе

Актуални агро новини.Изчезват видове кафе.

Половината от световните видове диво кафе изчезват заради климатични промени и обезлесяване. Настоящите мерки за съхранение не са достатъчни, предупреждават специалисти от Великобритания.

Ръководителите на изследването в британската ботаническа градина в Кю съобщават, че дори добре познати видове кафе като Арабика и Робуста, могат напълно да изчезнат. Сред застрашените видове кафе са дори тези с висока резистентност към болести и влошени климатични условия. Особено засегнати от климатичните промени са горските райони в тропическите страни в Африка, където валежите намаляват, за сметка на увеличаването на температурите, предупредиха учените пред Ройтерс. Държавите, които зависят икономически от производството и износа на кафе, ще претърпят загуби. Особено засегната ще бъде родината на кафето Етиопия - най-големият износител на кафе в Африка, твърди местно издание. Годишният износ на кафе от Етиопия възлиза на 1 милиард долара.

Прогнозите за бъдещето не са добри. Чрез компютърно моделиране се прогнозира намаляване на площите, където се отглежда диво кафе Арабика с около 85% до 2080 година, съобщиха учени.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates