Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Производството на мляко у нас все още е нерентабилно

Актуални агро новини.Производството на мляко у нас все още е нерентабилно.

Прозводството на сурово

мляко у нас има ниска рентабилност. Все още страната ни не може да достигне нормите в Европа. Тенденцията за затваряне на земеделски стопанства е трайна и също оказва негативно влияние върху бранша.

Вносът на млечни продукти определя пазарната ситуация у нас. Към момента се наблюдава насищане на пазара със сирене и кашкавал и свръхпредлагане. На тази база предвижданията на преработвателите са, че няма да има промяна в цените на традиционните млечни продукти.

От сектора настояват за стабилност и предвидимост на пазара. По думите на Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите, млекопроизводството и преработката у нас са стихийни и с големи амплитуди в цените както на суровините, така и на продуктите.

От години страната ни  е традиционно припозната със своето кисело мляко  и бяло саламурено сирене. По отношение на износа за страни като Китай, преработвателите са скептични поради специфичните вкусови характеристики на родното мляко  - по-висока киселинност и съдържание на сол.

Автор: Цветелина Влайкова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates