Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Хоган обеща помощ за Ирландия

Актуални агро новини.Хоган обеща помощ за Ирландия.

В случай на Брекзит без сделка Европейският съюз ще помогне на ирландските фермери. Това обеща агрокомисар Фил Хоган след запитване от страна на Ирландския земеделски съюз.

Ирландското селско стопанство ще бъде сред най-засегнатите, ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка. В такъв случай фермерите там могат да разчитат на средства от фонда за предотвратяване на пазарни кризи, изтъкна Хогън. Подкрепата може да се изрази в по-големи директни плащания, по-лесен достъп до банкови заеми и поемане на част от разноските за частното складиране на продукция. Подобни инструменти бяха предоставени и заради руското ембарго, както и при кризата с болестта "луда крава", припомни комисарят след срещата си с президента на ирландската фермерска организация Джо Хийли. Едно от опасенията на стопаните е, че след Брекзит ще паднат цените на говеждото месо, ако доставките за Обединеното кралство се усложнят чрез вносни мита и митнически проверки.

Помощи в случай на "твърд" Брекзит ще има и за рибарския сектор в Общността. От Брюксел обявиха, че рибарите ще получат средства от европейския фонд за рибарство, в случай, че няма да имат достъп до британски води. Европейската комисия е предложила и компромисен вариант, при който британски риболовни кораби ще могат да ловят в европейски води до края на годината, ако Лондон разреши достъпа до своите води за същия период.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates