Актуални агро новини.Бразилия с нов рекорд при износа.

1 милион и 640 хиляди тона говеждо месо е изнесла Бразилия през миналата година. Това е нов рекорд, количеството е с 11 процента по-голямо от 2017-та, а стойността на експорта е близо 6 милиарда евро, става ясно от данните на местната асоциация на износителите на месо.

Най-големите вносители на бразилско говеждо и през миналата година са били Хонконг и Китай. Доставките за Хонконг са се увеличили с 11 процента до 395 хиляди тона при стойност над милиард евро. За Китай са изнесени 322 хиляди тона, с 53 на сто повече в сравнение с 2017-та. От продажбите в Народната република Бразилия е спечелила малко над милиард и 300 милиона евро. На трето място сред най-важните пазари се нарежда Европейският съюз. За Стария континент бяха доставени 118 хиляди тона на стойност 640 милиона евро.

Според асоциацията на износителите ръстът показва, че бразилското месо се радва на голямо доверие в света. Добрите резултати са благодарение на мерките за гарантиране на качеството по цялата верига на производството, смятат експертите. През 2107 година секторът беше подложен на сериозни критики, след като бяха разкрити големи нарушения от страна на контролните органи.