Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

WWF: Строителството на Алепу трябва да се провери веднага

Актуални агро новини.WWF: Строителството на Алепу трябва да се провери веднага.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и неговото правителство по повод започналото строителство на Алепу на брега на Черно море:

„Обръщаме се към Вас във функцията Ви на еднолични органи на централната изпълнителна власт, назначаващи и контролиращи областните управители, Дирекцията за национален строителен контрол и Регионалните инспекции по околната среда и водите, които са допуснали и разрешили строителството в района на Алепу, привличащо вниманието на българските граждани последните седмици.

Това строителство се намира в две защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000 и в границата на обекта от Рамсарската конвенция „Комплекс Ропотамо“.

Съгласно чл. 10 ал. 3 на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) в имота, в който се извършва строителството е допустимо такова със следните параметри:

интензивност на застрояване до 0,5, минимална озеленена площ минимум 70 % и височина на застрояването до 7,5 м.

Обаче Вашите подчинени органи, в нарушение на ЗУЧК, са допуснали и разрешили в този имот интензивност на застрояването – 1, процент на озеленяване 50% и височина на застрояването – 10 м.

Всъщност на три метра от плажа те са допуснали строителството на шестетажни сгради със застроена площ - 1200 кв.м. и разгърната застроена площ - 7300 кв.м.

Очакваме да разпоредите да се извършат проверки от независими Ваши структури и ако се потвърди нарушението на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, да спрете незаконното строителство, а виновните длъжностни лица да понесат своята отговорност.

Надяваме се фактът, че представителите на собственика на строежа и на строителя - Главболгарстрой холдинг АД, са винаги добре дошли в кабинетите на властта, няма да попречи на защитата на справедливостта и законността.“

Припомняме, че коалицията „За да остане природа в България“ организира довечера протест за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов след окончателното решение на Върховния административен съд за Пирин.

Протестиращите се събират от 18:30 ч. довечера пред сградата на Министерски съвет.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates