Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Картофопроизводителите имат съмнения за източване на обвързаната подкрепа

Актуални агро новини.Картофопроизводителите имат съмнения за източване на обвързаната подкрепа.

От Националната асоциация на картофопроизводителите имат съмнения за източване на средствата по обвързаната подкрепа в зеленчукопроизводството. Те определиха 2018-та като трудна година за бранша. Причината – неблагоприятното време намали добива и съответно реколтата падна. 

От Асоциацията на картофопроизводителите са категорични, че съществуват мними производители, които получават неправомерно подпомагане в зеленчукопроизводството. Браншовиците ще алармират Министерството на земеделието за този проблем. В момента 5 браншови земеделски организации работят по темата с цел да бъде прекратена тази порочна практика, посочи  председателят на асоциацията Тодор Джиков.

В Асоциацията на картофопроизводителите има сигнали за такава нелоялна практика. Настояването е да бъде проведена незабавна среща с експертите от земеделското министерство и с министър Румен Порожанов. Що се отнася до производството на картофи у нас, то не е достатъчно.

През миналата година има заявени 120 хиляди декара картофи за подпомагане, допълват от асоциацията. Това увеличение на площите  не означава по-голямо производство, смятат браншовиците. Те са категорични, че има хора, които източват подпомагането. Темата се разисква и в предаването „Брюксел в превод“ с водещ Валентина Спасова тази неделя от 20:30 часа по телевизия АгроТВ.

Автор: Данаил Андреев

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates