Актуални агро новини.Картофопроизводителите имат съмнения за източване на обвързаната подкрепа.

От Националната асоциация на картофопроизводителите имат съмнения за източване на средствата по обвързаната подкрепа в зеленчукопроизводството. Те определиха 2018-та като трудна година за бранша. Причината – неблагоприятното време намали добива и съответно реколтата падна. 

От Асоциацията на картофопроизводителите са категорични, че съществуват мними производители, които получават неправомерно подпомагане в зеленчукопроизводството. Браншовиците ще алармират Министерството на земеделието за този проблем. В момента 5 браншови земеделски организации работят по темата с цел да бъде прекратена тази порочна практика, посочи  председателят на асоциацията Тодор Джиков.

В Асоциацията на картофопроизводителите има сигнали за такава нелоялна практика. Настояването е да бъде проведена незабавна среща с експертите от земеделското министерство и с министър Румен Порожанов. Що се отнася до производството на картофи у нас, то не е достатъчно.

През миналата година има заявени 120 хиляди декара картофи за подпомагане, допълват от асоциацията. Това увеличение на площите  не означава по-голямо производство, смятат браншовиците. Те са категорични, че има хора, които източват подпомагането. Темата се разисква и в предаването „Брюксел в превод“ с водещ Валентина Спасова тази неделя от 20:30 часа по телевизия АгроТВ.

Автор: Данаил Андреев