Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Започва изграждането на ограда между Дания и Германия

Актуални агро новини.Започва изграждането на ограда между Дания и Германия.

Изграждането на защитна ограда срещу aфриканската чума по свинете по границата между Дания и Германия ще започне в началото на следващата седмица. Това обявиха от земеделското ведомство в Копенхаген.

Първият стълб от съоръжението ще бъде поставен в понеделник при градчето Падборг, което е в източния край на границата. До края на годината оградата трябва да покрие всичките 70 километра сухопътна граница между двете държави.

Решението за изграждането на защитната ограда беше взето в датския парламент през лятото на миналата година, когато имаше сериозни опасения, че aфриканската чума ще навлезе и на територията на Германия, идвайки от Полша. И макар че това все още не се е случило, Дания ще осъществи намерението си, за да предпази важното за страната свиневъдство от вируса. Целта на оградата е да спре евентуалното преминаване на диви свине от Германия. В случай, че вирусът достигне датските стопанства, това би означавало край на износа на свинско за страни извън Европейския съюз.

През изминалите месеци имаше и протести срещу оградата. Екоактивисти изразиха съмнения в нейната ефективност и посочиха, че тя ще спре преминаването и на други животни като вълци, видри и чакали, и ще ограничи естествените им жизнени пространства.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates