Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Макрон се отказа от плана си за глифозата

Актуални агро новини.Макрон се отказа от плана си за глифозата.

Крачка назад направи френският президент Еманюел Макрон по отношение на намерението си да прекрати използването на глифозат в рамките на следващите три години. "Няма да успеем да се откажем от хербицида в този срок", каза Макрон при среща с граждани в югоизточната част на страната.

По думите на държавния глава исканията за незабавна забрана на глифозата са нереалистични. Това щяло да унищожи земеделието, смята Макрон и предложи подкрепа за фермери, които са готови да се откажат от препарата и да ползват алтернативни методи за растителна защита.

Въпреки това Макрон не смята, че веществото е безопасно за хората. Потвърждение за своята позиция той вижда в скорошното решение на френски съд, който отне лиценза на масово използван хербицид, съдържащ глифозат. "Щом толкова много хора са на мнение, че не бива да прилагаме тези вещества, трябва да се вслушаме в тях и да потърсим нехимически алтернативи", каза Макрон.

В предишни свои изказвания президентът сравняваше опасностите, произтичащи от употребата на глифозат, с рисковете от азбеста. До миналата година той настояваше страната му да се откаже от глифозата в рамките на три години. След това обаче Националното събрание отхвърли съответния законопроект, поради липса на достатъчно добри алтернативи.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates