Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Насекомите като храна крият рискове

Актуални агро новини.Насекомите като храна крият рискове.

Индустриалното отглеждане на насекоми за храна за животни и хора крие рискове. За това предупреждават шведски учени.

В много азиатски страни насекомите са част от менюто на хората.  През последните години обаче се заговори за по-масовото им развъждане като алтернативен източник на протеини за животновъдството. Много видове насекоми са богати на витамини и минерали, освен това при отглеждането им се отделят много по-малко вредни емисии.
Шведските учени са на мнение, че са необходими много по-задълбочени изследвания, за да се разбере кои точно насекоми са най-подходящи.

Опасността се крие в това, че масово развъждани видове са реална заплаха за чужда за тях екосистема. Според ФАО в природата съществуват близо 2000 вида, които могат да се консумират както от хора, така и от селскостопански животни. При неспазване на необходимите мерки за сигурност, някои от тези видове, като скакалците например, могат да се размножат неконтролирано и да унищожат реколтите. Има и риск инвазивни видове да изтласкат местните насекоми и да променят биоразнообразието. Така един екологичен проблем може да се замени с друг, смятат експертите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates