Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС внася жалба в СТО срещу САЩ

Актуални агро новини.ЕС внася жалба в СТО срещу САЩ.

Жалба пред Световната търговска организация ще внесе Европейската комисия заради извънредните вносни мита за испански маслини, налагани от Съединените щати. Това съобщи комисарят по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом в Брюксел.

Според Малмстрьом американските мита са необосновани и противоречат на правилата. С жалбата, която ще бъде внесена съвместно с испанските власти, Европейската комисия иска да защити всички производители на маслини в Общността,.

Съединените щати въведоха извънредните мита за зрели маслини през миналата година. Като аргумент Вашингтон посочва, че в Европейския съюз и специално в Испания стопаните на маслинови насаждения получават субсидии и продават стоката си под себестойност на американския пазар.

Започналата процедура пред Световната търговска организация предвижда спорещите страни най-напред да седнат на масата за преговори. Ако това не доведе до резултат, удовлетворяващ както Съединените щати, така и Брюксел, случаят отива пред арбитражния съд на Търговската организация.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates