Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Сдружение “Бъдеще за село Труд” ще обжалва решението на административен съд Пловдив

Актуални агро новини.Сдружение “Бъдеще за село Труд” ще обжалва решението на административен съд Пловдив.

Решението на Административен съд по казуса със централата в Труд ще бъде жалено от всички заинтересовани страни (община и гражданите на с. Труд), съобщиха от Сдружение Бъдеще за село Труд. В началото на месец нуари АС Пловдив позволи разширяването на суровинната база на централата в селото, без оценка за въздействие върху околната среда.

"За нас е необяснимо как при наличието на ясна нормативна база по отношение на необходимостта от ОВОС, стотиците възражения на живущи, отрицателното становище на Министерството на Здравеопазването и сигналите за неспазени изисквания към настоящия момент, може да се допуснат още видове отпадъци до площадката, която така или иначе не отговаря на редица стандарти и към днешна дата. Предписанията на РИОСВ за покриване на всичко открито продължават да „висят” без да се санкционира оператора” коментира председателя на Сдружението Галина Тошева.

Добре е да уточним, че не става въпрос за разширяване на дейността като капацитет, а допълване на нови видове органични отпадъци, което само по себе ще доведе до нови и още по-неприятни обгазявания, твърдят живущи в района .

Междувременно, въпреки забраната на двама министри(Министерство на Земеделието и МОСВ) и на директора на БАБХ за наторяване с азотосъдържащи торове,цистерните обслужващи централата продължават ежедневно да заливат землището на с. Труд.

„От РИОСВ, Агенцията по храните, Земеделието и Басейнова дирекция Пловдив, които са пряко отговорни за спазването на закона, всячески избягват да влязат в ролята си и да докарат решаването на проблема до край, като умело си подават топката. Да не говорим, че част от отговорите им са буквално „това не ни засяга”... Фактът, че цистерните продължават да заливат едни и същи проверявани земеделски земи, а институциите си прехвърлят отговорността, признавайки че има проблем, красноречиво говори за това” добавя Станимир Тончев от Сдружение „Бъдеще за село Труд”.

Тежката ситуация с претоварената главна улица и потърпевшите живущи на нея остава нерешена... От местното Сдружение сигнализират, че оператора събира огромни количества течна тор, утайки и др. и залпово превозва по няколко хиляди кубика в рамките на няколко дни.Това е ад за живущите по тази вътрешна артерия.Причините за това са вибрациите, шума и миризмите до обществено значими обекти - детска градина, ясли и училище...

Вече трета година упорито и постоянно населението търси защита на правата и здравето си, минавайки от всички регионални звена, през всички министерства, до премиер и президент. Припомняме, че през м. Ноември бе подаден сигнал в комисията по петиции на Европейския Парламент. В настоящия месец трите организации с общ проблем (Нова Загора, Царевец и Труд) внесоха допълнителни материали и аргументи до Европейския парламент, касаещи нередностите покрай конкретните производители, чийто бизнес на местно и национално ниво, към настоящия момент, видимо е над здравето и нормалния живот на потърпевшите данъкоплатци и жители на засегнатите райони.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates