Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Приключи сеитбата на соя в Аржентина

Актуални агро новини.Приключи сеитбата на соя в Аржентина.

Настоящите екстремни метеорологични условия в Южна Америка са водеща тема за фермерите. Докато в Бразилия сушата нанася  щети на соевите посеви, в съседна Аржентина проливни дъждове затрудняват работата на полето.

В централните и южните региони на Аржентина времето е по-подходящо за сеитбата и развитието на соята. Кампанията е приключена на 96 процента, съобщиха от земеделското министерство. Остава да се засеят още 700 хиляди хектара, половината от които на север, където валежите създават проблеми. На голяма част от тези площи най-вероятно ще бъдат засети други култури, смятат експертите.

Според анализаторите от зърнената борса в столицата 9 процента от посевите със соя са в лошо до много лошо състояние, а близо 50 на сто са оценени като в добро до много добро състояние. Само 3 процента от площите са засегнати от недостиг на влага, докато при 52 процента тя е предостатъчна.

Според най-новата прогноза на борсовите експерти през настоящата стопанска година фермерите са отредили над 17 милиона хектара за маслодайната култура. Това са 200 хиляди хектара по-малко в сравнение с предишната прогноза заради дъждовете на север.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates