Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС и Аржентина се разбраха за биодизела

Актуални агро новини.ЕС и Аржентина се разбраха за биодизела.

Аржентина и Европейският съюз се споразумяха да прекратят спора за вноса на биодизел от южноамериканската страна, става ясно от съобщение на външното министерство. Сключената сделка предвижда през идния месец да се оповестят договорените квоти и цени.

Споразумението слага край на продължилия няколко години спор и ще даде рамо на соевия сектор в Аржентина, която е най-големия производител на соево масло, основната суровина за биодизел. От своя страна Европейската комисия съобщава, че държавите-членки са се съгласили да подкрепят налагането на вносно мито върху аржентинския биодизел заради субсидиите, които Буенос Айрес дава на производителите. Изключение ще има за износители, доставящи горивото на минимална цена. Митото за аржентинския био-дизел ще важи за следващите пет години и ще бъде изчислено до края на февруари, като от Брюксел предлагат то да бъде между 25 и 33,4 процента. Обсъжда се безмитната квота да е за 1,2 милиона тона.

От Европейското сдружение за био-горива одобриха прекратяването на спора и въвеждането на вносна квота и мита, изтъквайки, че така Европейският съюз признава, че аржентинските държавни помощи са довели до изкривяване на пазара.

В същото време Брюксел е готов да предложи вариант за намаляване на напрежението в търговските отношения между Съединените щати и Китай, като разреши вноса на американска соя за производство на био-горива.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates