Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Германия с най-слабата картофена реколта от 28 години насам

Актуални агро новини.Германия с най-слабата картофена реколта от 28 години насам.

Заради сушата през лятото на миналата година германските фермери прибраха най-слабата реколта от картофи за последните 28 години – едва 8,9 милиона тона. Данните са на Федералната служба за статистика.

Резултатите показват през 2017-та реколтата е била с близо 25 процента по-голяма – 11,7 милиона тона. Сравнението със средните количества за предходния петгодишен период също показва колко малка е била миналогодишната реколта. При средно 10,8 милиона тона прибраните през 2018-та по-малко от 9 милиона тона са наистина слаб резултат.

Още по-разочароващо е миналогодишното количество като се има предвид, че площите бяха увеличени с близо 2 хиляди хектара до общо 252 хиляди и 200 хектара. Това е най-голямата картофена площ за последните 8 години.

Със 114 хиляди хектара и 4,2 милиона тона начело на производството е провинция Долна Саксония. На второ място по добиви е Бавария с милион и половина тона, следвана от Северен Рейн-Вестфалия с 1,3 милиона тона.

Заради слабите добиви не само в Германия, но и в други европейски страни, цените на Стоковата борса в Лайпциг достигнаха рекордно високи нива. В момента априлските доставки се търгуват за около 33 евро за тон, а сделки за новата реколта, която ще се продава през април 2020 година, се сключват на ниво 16 евро и 60 цента.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates