Актуални агро новини.Министър Порожанов посети дестилерия за етерични масла в Добрич, инвестиция от 12 млн. лв. на американска компания.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посети дестилерия за етерични масла в Добрич. Инвестицията в нея е 12 млн. лв. на американска компания. Генералният директор Пламен Николов разказа, че в момента изграждат втора дестилерия, с която ще бъде удвоен капацитета, както и административна страда

Дестилерията е най-голямата в региона и през лятото преработва основно лавандула, с до 8 зареждания в денонощието. През останалото време се извличат етерични масла от маточина, кориандър, чубрица, равнец, лайка, дафинов лист и др. Внасят се и стотици тонове тамян от Африка, главно от Африканския рог. Тъй като суровината подлежи на съхранение, тя се дестилира извън активния сезон за лавандулата. Може да се преработва 12 месеца по 24 часа. В момента се изпробва инсталация за извличане на масло от сандалово масло, която след това ще бъде изнесена за Хавай.  100% от продукцията на фирмата се експортира за американската компания-майка.