Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Рекордно малко поголовие на овце в Нова Зеландия

Актуални агро новини.Рекордно малко поголовие на овце в Нова Зеландия.

До рекордно ниско ниво е паднало поголовието от овце и агнета в Нова Зеландия през миналата година. В средата на годината в страната са преброени малко над 27 милиона животни, с 272 хиляди по-малко, отколкото година по-рано.

Обезпокоителен е и фактът, че за една година броят на овцете майки е намалял с 648 хиляди до 17 милиона. Актуалните прогнози сочат, че до края на настоящата стопанска година през септември броят на новородените агнета ще падне с около 4 процента до близо 23 милиона. Спад с 2,2 на сто до 19 милиона ще има и при животните за клане, като произведеното месо ще бъде в размер на 284 хиляди тона.

Цифрите от 2018-та са продължение на многогодишна отрицателна тенденция в овцевъдството в Нова Зеландия. През 1982 година в страната е имало повече от 70 милиона овце, т.е. по 22 животни на глава от населението. Днес на всеки жител се падат само 5,6 животни. Въпреки това Нова Зеландия остава най-важният извъневропейски доставчик на овче и агнешко месо за Европейския съюз. През първите 11 месеца на миналата година доставките достигнаха 145 хиляди тона, или 85 процента от общия внос в Съюза.

Експерти в Брюксел прогнозират, че тази година вносът ще бъде значително по-малък заради по-слабото производство, както и заради нарасналото търсене от страна на Китай.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates