Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Министър Димов връчи награди на ученици, отличени в международен конкурс

Актуални агро новини.Министър Димов връчи награди на ученици, отличени в международен конкурс.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи наградата на участниците от България, които спечелиха второ място в международния конкурс Майстор на изкуството на Дунав 2018 /Danube Art Master Competition 2018/. Учениците от екоклуб „Зелени идеи за туризъм“ към СУ „Георги Бенковски“ в Тетевен печелят престижно място в състезанието, организирано между страните към Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

Победителите бяха оповестени в рамките на 21-та редовна среща на Международната комисия за опазване на реката към конвенцията (проведена на 11 и 12 декември 2018 г. във Виена). Учениците от екоклуба са отличени с втора награда в категорията видеоклип сред 110 училища, които участват. Отличеното видео е на тема „Почистване и зарибяване с пъстърва на р. Бели Вит за по-здравословен Дунав“. Учениците получиха камера от организаторите на международната инициатива, а от името на МОСВ – раници, федербал и материали на екологична тематика за всеки от участниците в проекта, които са в 9 и 12 клас.

„Поздравявам ви за инициативата по почистване на реката – с вашия пример сте показали, че когато си почистил, после пазиш природата. Вие успешно сте приложили подхода learning by doing (или учене чрез практика) в опазването на околната среда“, каза министър Димов. Той изрази надежда, че те ще имат принос в прилагането на принципите на кръговата икономика в тяхното кариерно развитие. Ръководителят на клуба и учител по английски език в училището Лора Йорданова разказа, че нейните възпитаници участват в инициативата по почистване и зарибяване на река Вит за трети път, а идеята за филма се е зародила сред децата докато се снимали по време на екоакцията.

Основните цели на клуба са придобиване на знания за отговорното отношение към природата, устойчив екотуризъм, обогатяване знанията и компетенциите на учениците по английски език в област екологичен и биотуризъм, умения за работа в екип, изграждане на отношение към околната среда. Сред дейностите на клуба са съставяне на правилник с добри практики за зелено пазаруване и зелени етикети, популяризиране на основни термини на английски, свързани с околната среда и рециклирането, участие в екоучилище в с. Рибарица и почистване на р. Бели Вит.

Конкурсът Danube Art Master Competition`2018 се организира съвместно от Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR) и Глобалното партньорство за водните ресурси в Централна и Източна Европа (Global Water Partnership Central and Eastern Europe) с цел да насърчи деца и младежи да се запознаят с реките около тях. Участници са деца между 6 и 18 години от училища, НПО и други асоциации по басейна на р. Дунав, които се състезават в две категории: произведение на изкуството и видеоклип. Конкурсът има две нива – национално и международно, и за да участват в международното състезание, участниците трябва да бъдат избрани на национално ниво. Темата на конкурса през 2018 г. е „Бъди активен за по-здравословен Дунав“/„Get active for a healthy Danube“.

Конкурсът International Danube Art Master 2018 беше обявен на Международния ден на Дунав на 29 юни 2018 г. Темата на конкурса се основава на мотото на тазгодишния Ден на р.Дунав - "Бъдете активни за по-здравословен Дунав".

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates