Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Установено е поредно посегателство върху системата за видеонаблюдение в резервата „Сребърна“

Актуални агро новини.Установено е поредно посегателство върху системата за видеонаблюдение в резервата „Сребърна“.

Територията на поддържан резерват „Сребърна“ отново стана обект на посегателство върху изградената система за видеонаблюдение. От района на южния шлюз и местността „Фазанарията“ са откраднати 6 камери и техническо оборудване. Нарушена е и целостта на защитните ограждения и са разрушени заключващите механизми.

Посегателството е установено в ранните часове на 8 февруари, когато охраната е извършвала ежедневните обходи. Веднага е подаден сигнал до МВР-Силистра. Извършен е оглед от дежурната оперативна група и са предприети необходимите процесуални действия.
Кражбата на елементи от системата за видеонаблюдение не е прецедент в резервата.

Подобно деяние беше регистрирано през 2017 г. Практиката показва, че до груби посегателства върху държавно имущество обикновено се стига след предприемане на мерки по предотвратяване и наказване на нарушения на режимите в резервата. Така например, през октомври 2017 г. след конфискуване на два бракониерски плавателни съда беше изгорена новозакупената лодка. Настоящият случай не прави изключение, тъй като дни преди посегателството са постановени съдебни решения за потвърждаване на наложени глоби на двама ловци, членуващи в Ловна дружина – с. Айдемир, за нарушения, извършени в границата на резервата.

Поддържан резерват „Сребърна“ е в списъка на обектите на световното природно наследство на UNESCO. За опазването и популяризирането на защитената територия се полагат много усилия от страна на държавата.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates