Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Четирима задържани заради африканската чума в Белгия

Актуални агро новини.Четирима задържани заради африканската чума в Белгия.

Четирима души бяха арестувани в белгийския регион Валония във връзка с разпространението на африканската чума по свинете. Претърсени са редица жилища и офиси.

От съобщение на прокуратурата става ясно, че един от арестуваните е служител на Управлението за природа и гори във френскоговорящата част на страната. 63-годишният горски пазач е обвинен, че през юни миналата година не е съобщил за открити от него мъртви диви свине. По закон служителите на горското управление са длъжни веднага да съобщават за подобни случаи.

Властите в Белгия все още не са наясно как вирусът е стигнал до Валония, след като нито в съседна Франция, нито в Германия има случаи на заболяването. Една от хипотезите, които се разследват е, че африканската чума е донесена неволно от белгийски войници, участвали през пролетта на миналата година в учение в Балтийските държави. Засега няма потвърждение за това предположение.

В граничещите с Белгия френски региони фермерите са силно обезпокоени от ситуацията, въпреки че белгийските власти ограничиха до минимум достъпа до заразения регион. Париж обмисля изграждането на ограда по границата, подобна на тази, която Дания в момента издига по границата си с Германия.

За повече актуални новини гледайте емисиите на АгроТВ

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates