Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС ще има споразумение със Сингапур

Актуални агро новини.ЕС ще има споразумение със Сингапур.

С голямо мнозинство Европейският парламент прие споразумението за свободна търговия със Сингапур, подготвено от Европейската комисия. Договорът има за цел да засили икономическите връзки и да улесни инвестициите.

425 народни представители гласуваха "за" споразумението, 41 се въздържаха, а 186 бяха против. За Брюксел договорът е от голямо геостратегическо значение, тъй като Сингапур е първата държава от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, с които Европа сключва подобно търговско споразумение. Така градът-държава в южния край на Малайския полуостров може да се превърне в мост към съседните страни, надяват се застъпниците за договора.

Срещу споразумението бяха предимно социалдемократи от Франция и Германия, които са недоволни от условията на труд в Сингапур и смятат, че те нарушават правата на работниците.

Клаузите на договора задължават азиатската страна да признае 190 географски обозначения от Европейския съюз. Износът на храни за Сингапур е важно перо за селското стопанство на Стария континент, като стойността на доставките е 2 милиарда евро годишно. Споразумението ще влезе в сила, след като бъде ратифицирано от всички страни-членки

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates