Актуални агро новини.Семейство съди фермерка заради шума от чановете.

Какво ще направите, ако

кравите на съседа непрекъснато вдигат шум със своите чанове? Ако сте в Германия, можете да подадете жалба в съда. Такова дело се точи от няколко години в Бавария и вече е стигнало до Върховния областен съд в Мюнхен.

Градчето Холцкирхен се намира на 30 километра южно от баварската столица. Тази зима то влезе в новините заради обилните снеговалежи. По-известно е обаче заради съдебния спор. Въпреки че е голям железопътен възел, то е запазило селското си стопанство и в покрайнините има обширни ниви и пасища.

В съседство на едно от пасищата живее семейство, което твърди, че нощем не може да спи заради чановете, вързани на врата на кравите. Всички опити за споразумение с фермерката не довели до резултат, затова семейството я дало на съд, който да й забрани да държи кравите си на тази ливада.

Сагата започва през 2015 година, когато страните стигат до извънсъдебно споразумение, според което кравите с чанове могат да пасат само в най-отдалечения от къщата на семейството край на пасището, на минимум 20 метра разстояние. Няколко месеца по-късно недоволните съседи установили, че шумът продължава да ги дразни и отново отишли в съда. Този път те съдят не само стопанката, но и общината, която й е отдала въпросната ливада под аренда. На първа инстанция магистратите отхвърлили иска. След обжалване делото сега се гледа в Мюнхен.

На първото заседание съдът отново се опитал да намери компромисно решение. Ищците предложили на фермерката немалка сума обезщетение, за да изтегли животните от пасището. Стопанката обаче отказва - това била най-хубавата ливада, осеяна с дървета, под чиято сянка кравите могат да пладнуват. Общината също е против обезщетение, тъй като иска да запази пасищното животновъдство в региона.

Сега съдията излезе с нова идея. За да си състави собствено мнение по случая, целият съдебен състав, заедно с експерти по шумово замърсяване, ще прекара една нощ в къщата на ищците. От думите на техния адвокат става ясно, че те са съгласни да преотстъпят спалнята си на съдията. Окончателната присъда се очаква следващата седмица.