Актуални агро новини.Край пловдивското село Триводици изградиха защитна стена на река Марица.

Защитна стена на река Марица край пловдивското село Триводици ще пази населеното място от бедствени ситуации и наводниния. Преди повече от 13 години част от селото беше залято от придошлите води на реката и десетки къщи останаха под вода, информира БНТ.

След бедствието през 2005 г., когато Триводици беше наводнено и много семейства загубиха покъщнината си, а мостът на Марица при град Стамболийски беше отнесен на няколко пъти е правено укрепване на брега и защитната дига. През 2012-та година са изградени само 200 метра от защитната стена с евройпески средства. Течението на реката обаче силно се променя и нововъзникналия остров в средата отклонява водите към десния бряг, които започнали да подкопават вече направеното съоръжение. На мястото на брегоукрепването не се изпълнява класическия тип подпорна стена, излята от бетон, а се използва нова технология, по която е е направен и първия участък.

Поредицата от метални клетки се поставя по брега на реката, запълват се с едър камък, технологията е по-евтина и по-ефективна.

Мярката е превантивна и е финансирана чрез целева субсидия през Националната програма за защита при бедствия. Срокът за изпълнение на проекта е до края на месец март. Ще бъдат укрепени 300 метра от брега на Марица.