Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Край пловдивското село Триводици изградиха защитна стена на река Марица

Актуални агро новини.Край пловдивското село Триводици изградиха защитна стена на река Марица.

Защитна стена на река Марица край пловдивското село Триводици ще пази населеното място от бедствени ситуации и наводниния. Преди повече от 13 години част от селото беше залято от придошлите води на реката и десетки къщи останаха под вода, информира БНТ.

След бедствието през 2005 г., когато Триводици беше наводнено и много семейства загубиха покъщнината си, а мостът на Марица при град Стамболийски беше отнесен на няколко пъти е правено укрепване на брега и защитната дига. През 2012-та година са изградени само 200 метра от защитната стена с евройпески средства. Течението на реката обаче силно се променя и нововъзникналия остров в средата отклонява водите към десния бряг, които започнали да подкопават вече направеното съоръжение. На мястото на брегоукрепването не се изпълнява класическия тип подпорна стена, излята от бетон, а се използва нова технология, по която е е направен и първия участък.

Поредицата от метални клетки се поставя по брега на реката, запълват се с едър камък, технологията е по-евтина и по-ефективна.

Мярката е превантивна и е финансирана чрез целева субсидия през Националната програма за защита при бедствия. Срокът за изпълнение на проекта е до края на месец март. Ще бъдат укрепени 300 метра от брега на Марица.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates