Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Напрежение на световния пазар на захар заради Индия

Актуални агро новини.Напрежение на световния пазар на захар заради Индия.

Жалба срещу Индия заради държавните субсидии за производството на захар внесоха Бразилия и Австралия в Световната търговска организация. Двете държави поискаха спешни консултации по въпроса, с аргумента, че държавната помощ в Индия се е увеличила драстично през последните години.

Освен с обвързани плащания, индийското правителство подкрепя производителите на захар и с експортни субсидии, посочват жалбовносителите. Според Бразилия и Австралия властите в Индия са вдигнали двойно минималните изкупни цени, което е довело до стремглаво увеличение на производството. По този начин азиатската държава дестабилизира световния пазар и оказва сериозен натиск върху цените, а това е несъвместимо с правилата на Световната търговска организация.

В Бразилия дори изчислиха загубите за родното производство, породени от индийската политика на подпомагане. Южноамериканските експерти смятат, че свръхпроизводството в Индия води до спад на световните цени с 25 процента. Това означава, че през настоящата стопанска година бразилските производители ще претърпят загуби в размер на 1,3 милиарда долара. Недоволство от индийските субсидии изразиха наскоро и германските фермери, отглеждащи захарно цвекло, както и тамошните преработватели.

В своята актуална прогноза американското земеделско министерство посочва ръст на индийския експорт на захар до 4 милиона тона, т.е. двойно повече, отколкото през миналата стопанска година. Бразилският износ се очаква да достигне 19,6 милиона тона, а за Австралия се предполагат около 3,9 милиона тона.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates