Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Очаква се по-малко световно производство на зехтин

Актуални агро новини.Очаква се по-малко световно производство на зехтин.

Световното производство на зехтин през настоящата стопанска година ще бъде по-малко в сравнение с предишната. От Европейската комисия очакват малко над 3 милиона тона, което е с 9 процента под миналогодишното количество, но все пак с 2-ве на сто над средното за последните 5 години.

В Европейския съюз ще бъдат произведени около 2,1 милиона тона зехтин, сочи прогнозата. Това са 4 процента по-малко, отколкото през 2017/18 година. По-сериозен спад се окачва в държавите извън Съюза, като общото количество ще намалее с една пета до 912 хиляди тона.

Най-големият световен производител остава Испания. Тамошните фермери ще отбележат значителен ръст от 27 процента до 1,6 милиона тона, предполагат експертите. В същото време всички останали страни от Европейския съюз ще свият своето производство на зехтин.

Така за Италия се очаква спад от 59 на сто до 178 хиляди тона, гръцките стопани ще имат 42-а процента по-малко, или общо 200 хиляди тона, а португалските производители ще пуснат 108 хиляди тона на пазара, т.е. спад от една пета.

За последните три месеца на миналата година износът на зехтин от Европейския съюз се е увеличил с 10 процента до близо 154 хиляди тона. Най-голям ръст бележат доставките за Съединените щати и Япония с по 19 на сто – до 55 и до 14 хиляди тона. Вносът на зехтин от трети страни е намалял с 13 процента до почти 38 хиляди тона. Основен доставчик е Тунис с 28 хиляди тона, а импортът от Мароко е скочил с повече от 150 процента - до около 3 хиляди тона.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates