Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Данъчни разяснения за земеделските стопани

Актуални агро новини.Данъчни разяснения за земеделските стопани.

Актуална тема – какви данъци и осигуровки трябва да платят земеделските производители, какви облекчения ползват и какъв е редът за подаването на данъчните декларации. Това бяха основните акценти в организирания съвместен семинар на Националната служба за съвети в земеделието и офисът на НАП в Добрич.

На понятен и разбираем език, с много примери и конкретни разяснения премина срещата в Добрич. Облагането на земеделските стопани започва от разграничаването на регистрирани и нерегистрирани, дали са физически или юридически лица.

Нерегистрираните земеделски стопани имат 40 % нормативно признати разходи, докато при тези, които са регистрирани, се свалят 60 % от годишната данъчна основа. Ако земеделският производител е юридическо лице, то той плаща корпоративен данък в размер 10 на сто. Не трябва да се забравя, че всъщност това става чрез авансови вноски.

Предвиденото данъчно облекчение се изразява в преотстъпване на корпоративен данък в размер 60 на сто на юридически лица, които са регистрирани като земеделски стопани.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски стопани за 2018 г. е 400 лв., а максималният – 3000 лв.

Автор: Галина Недкова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates