Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нова директива за подаване на сигнали за злоупотреби

Актуални агро новини.Нова директива за подаване на сигнали за злоупотреби.

Нова директива при правилата за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения. Документът се подготвя в Европейската комисия. Целта е хората, които сигнализират за нередности, да бъдат по-добре защитени.

Новите правила ще позволят на гражданите, включително и заетите в сектора на селското стопанство, да избират дали да се обърнат към властите в своята страна, или направо към съответната институция на Европейския съюз. За това се споразумяха представители на Европейския парламент и на Съвета на Съюза при среща в Брюксел.

Подготвяният регламент е свързан с мерките срещу закононарушения в редица области – данъчни измами, пране на пари, обществени поръчки, безопасност на храните, опазване на околната среда, здравеопазване, защита на потребителите и на личните данни.

Приетото в Брюксел временно решение забранява всякакви репресии срещу лица, подали сигнали за злоупотреби, като защитата ще се простира и върху свързани с тях колеги, роднини и разследващи журналисти. Националните власти са длъжни да осигурят на гражданите си пълна информация как да подават сигнали и какви процедури трябва да следват. Необходимо е да има и безплатни консултации, както и правна, финансова и психологическа подкрепа.

Временното споразумение трябва да бъде потвърдено от посланиците на държавите-членки и от Комисията по правни въпроси преди окончателното гласуване от Европарламента и Съвета. Директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването й в Официалния вестник на Съюза.

Данни на Европейския парламент сочат, че цялостна защита на хора, подаващи сигнали, в момента има само в 10 страни. Това са Франция, Унгария, Ирландия, Италия, Литва, Малта, Нидерландия, Словакия, Швеция и Великобритания. В останалите държави мерките са само частични, засягат отделни сектори или категории служители.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates