Актуални агро новини.Британските депутати искат да отложат излизането от ЕС.

Две седмици преди първоначалната дата за излизане от Европейския съюз британските депутати решиха да отложат Брекзита. С 412 на 202 гласа те одобриха Лондон да поиска удължаване на срока.

Преди това народните представители отхвърлиха предложение за втори референдум и предоставиха на правителството контрола върху процеса за излизане от Съюза. Въпреки това стана ясно, че различията между членовете на Долната камара и кабинета на Тереза Мей са огромни и непреодолими. Министър-председателят на два пъти претърпя поражение с искането си депутатите да ратифицират сключеното от нея споразумение с Брюксел. Затова се стигна до искане за удължаване на срока, но то ще бъде удовлетворено само, ако всички страни-членки на Съюза са съгласни.

Сега британските депутати имат срок до 20 март, за да одобрят споразумението между Лондон и Европейския съюз. В такъв случай Мей обеща отлагането на Брекзит да е кратко, до края на юни. При по-дълъг срок Великобритания ще трябва да участва в Европейските избори, насрочени за 23 до 26 май и да изпрати свои представители в новия състав на Европейския парламент, който ще се събере за пръв път на 2 юли.

От страна на Европейския съвет неговият председател Доналд Туск пледира за по-дълго отлагане. В своя профил в социалната мрежа той написа, че ще призове държавите да приемат по-късна дата, за да може Великобритания да преосмисли своята стратегия.

Очаква се Брюксел да се съгласи с отлагането, но има разминаване относно срока. Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоява излизането на Обединеното кралство да се осъществи преди евроизборите.