Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

2 млрд. души по света без достъп до чиста вода

Актуални агро новини.2 млрд. души по света без достъп до чиста вода.

Повече от 2 милиарда души по света нямат постоянен достъп до чиста питейна вода. Това се казва в годишния доклад на Обединените нации, изготвен в рамките на програмата за достъп до вода на ЮНЕСКО.

Най-засегнати са дискриминирани групи от световното население, се казва в доклада. Това са хора, поставени в неравностойно положение заради своите пол, възраст, социалноикономически статут, етническа или езикова принадлежност или религия. Те често нямат редовен достъп до вода и санитарни възли. Според експертите от ЮНЕСКО половината световно население не разполага със сигурна и безопасна канализация.

Драматична е ситуацията и за бежанците, тъй като в лагерите водоснабдяването е особено критично. Като цяло жителите на градовете са в по-добро положение в сравнение с тези на село. Средно 63 процента от градските домакинства са свързани с канализация, докато в селските райони този дял е едва 9 на сто.

Проблемът не е само в развиващите се страни в Африка, Азия и Южна Америка, констатира докладът. Дори в Европа и Северна Америка има 57 милиона души, обитаващи домове без водопровод, канализация и санитарен възел.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates