Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Зеленчуците в Германия поскъпнаха с 12%

Актуални агро новини.Зеленчуците в Германия поскъпнаха с 12%.

Средно с процент и половина са поскъпнали храните в Германия през февруари 2019 година спрямо същия месец на 2018-та. Информацията е на Федералната служба за статистика. За цялата минала година покачването на цените е в размер на 3 на сто. Според статистиците поскъпването през миналия месец е в рамките на общата инфлация, която се движи около процент и половина.

Най-голям скок е отчетен при зеленчуците, средно 12 процента. Една трета от това поскъпване се пада на картофите, при които, заради слабата реколта, предлагането е значително по-малко, отколкото преди година. Преработените картофени продукти, като чипс и замразени заготовки, се продават в момента за 8 процента по-скъпо.

На второ място по поскъпване, с 6 процента и половина, за мазнините и маслата, като кравето масло е скочило с цели 11 на сто.

През февруари потребителите в Германия плащаха 3 процента повече и за риба и морски дарове. Хлябът и тестените продукти са поскъпнали с 2 на сто, а месото и колбасите – с 1 процент. Разбивката на цените при месото показва, че цената на агнешкото се е повишила с близо 5 на сто, а пилешкото – с 3 процента. На другия край на скалата е свинското, което е с половин процент по-евтино.

По-ниски цени са регистрирани и за плодовете, като средното поевтиняване е с 6 на сто. Още по-голям спад, минус 7 процента, има при захарта. Млякото и яйцата са поевтинели с 2 на сто.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates