Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Днес настъпва астрономическата пролет

Актуални агро новини.Днес настъпва астрономическата пролет.

Днес, 20 март настъпва равноденствието, което слага началото на астрономическата пролет.

Астрономически тя започва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември - в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо, както и около 21 декември - в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното - септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. "Григориански календар". Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година - варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

В България пролетта ще настъпи в 23:58 ч., съобщават метеоролозите от НИМХ. Около 3:40 ч. на 21 март ще настъпи и пълнолуние, което съвпада с приближаването на Луната до Земята и ще създаде ефекта "суперлуна" с по-голям и по-ярък образ.

След топлото начало на седмицата сега се очаква снижаване на температурите, увеличаване на облачността и възможност за превалявания от дъжд в Рило-Родопската област. Максималните температури в страната на 20 март ще са около 15-20 градуса, като в София ще варират около 16.

Застудяването ще продължи и в четвъртък, когато дневните температури в София ще стигат до едва 12 градуса. В петък се очаква постепенно затопляне. След кратко стабилизиране на времето през уикенда се очаква нова серия хладно време и валежи през последната седмица на март.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates