Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС увеличава вноса от трети страни

Актуални агро новини.ЕС увеличава вноса от трети страни.

С 10 процента е нараснал вносът на говеждо месо от трети страни в Европейския съюз през миналата година. През 2017-та беше отбелязан спад от 9 на сто. Най-важният доставчик в момента е Бразилия.

През 2018 година Бразилия държи 40 процента от внасяното в Съюза говеждо месо. През пролетта на предишната година страната беше разтърсена от скандал в сектора, при който стана ясно, че срещу подкуп редица ветеринарни инспектори са си затваряли очите и не са санкционирали нарушения в кланиците. В резултат на тези нередности Европа почти преустанови вноса на бразилско говеждо. След като властите в Бразилия решиха проблема, доставките бяха възстановени. На второ място по внос в Европейския съюз е Аржентина, следвана от Уругвай.

Най-големите количества южноамериканско говеждо пристигат в Холандия, Италия и Великобритания. За голяма част от доставките Холандия е само междинна спирка, тъй като след това пратките се преразпределят в други държави от Съюза. По данни на Европейската комисия производството на говеждо месо в Общността ще намалее, докато търсенето остава стабилно. Затова и не се очаква вносът от трети страни да тръгне надолу.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates