Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

3D техника може да изследва емоционалното състояние на прасетата

Актуални агро новини.3D техника може да изследва емоционалното състояние на прасетата.

3D техника може да изследва емоционалното състояние на прасетата. Резултатите от изследванията ще бъдат полезни на земеделските производители, за да разберат дали животните са болни.


Новата технология сканира лицата на прасетата и отгатва емоционалният статус. По този начин фермерите лесно ще разберат дали животното им има здравословен или социален проблем. Според изследвания, свинете общуват и сигнализират за намеренията си пред други представители на вида чрез различни изражения на лицето.  Има и доказателства за определени лицеви изрази, като сигнали за болка или стрес. Проучвания на Шотландския Rural College заедно с експерти от Университета на Западна Англия са уловили 3D и 2D образи на лицето на прасетата за разплод. Когато свинете са задоволени с вкусна за тях храна, изображението на лицето им е положително. 3D техниката показва, че те са спокойни и задоволени. Машинната визия се валидира, като се разработват различни методи за обучение, които автоматично идентифицират различни емоции. Впоследствие, екипът ще разработи технология за търговски партньори, чиито прасетата ще бъдат наблюдавани непрекъснато. Създателите на иновацията смятат, че тя предлага потенциал за реализирането на евтини и практични средства за биометричното идентифициране на отделни животни. Според изследванията, за момента технологията разпознава емоциите на лицето на прасетата с 97% точност.

Ранното идентифициране на здравословни проблеми при прасетата улеснява фермерите
да подобрят благосъстоянието на животните, като се прилага идивидуално лечение още в началото на проблема. В дългосрочен план, 3D техниката може да намали производствените разходи.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates