Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Приключи конкурса “Европейско дърво на годината”

Актуални агро новини.Приключи конкурса “Европейско дърво на годината”.

Приключи конкурса “Европейско дърво на годината”- дървото с най-интересна история.

Победителите са:

1 - Бадемът на Снежния хълм в Печ, Унгария
2 - Абрамстевският дъб, Руска федерация
3 - Свещеният каменен дъб от Монте Барбейро, Португалия

На 19 март 2019 г., в Брюксел бе обявен победителят в конкурса „Европейско дърво на годината 2019“, който се организира под патронажа на Кармену Вела, Комисар по околна среда, морско дело и рибарство.

Церемонията по награждаване се състоя в Европейския парламент с подкрепата на Павел Поц – член на Европейския парламент, заместник-председател на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Водещи на събитието бяха Натали Пауълз и Ладислав Мико от Европейската комисия при  голям интерес и участие на много представители на институции и организации, ангажирани с опазване на околната среда.

Унгарският символ на вечното обновление – Бадемовото дърво от Снежния хълм в Печ – бе короновано за победител в тазгодишния конкурс. Церемонията бе организирана от Сдружение „Партньорство за околна среда" и Европейската асоциация на собственици на земи, които работят за насърчаване на устойчиво градско и селско развитие. Партньори бяха Регион Южна Моравия, Мендел университет в Бърно, Чехия, и групата на социалдемократите в Европейския парламент.

Всяка година гласуването за Европейско дърво на годината допринася 200 хил. души да се замислят повече за отношението си към природата, 15 дървета да бъдат забелязани и обгрижени, 15 местни общности да се обединят около една кауза, 15 страни да се гордеят с природното си наследство.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates