Актуални агро новини.По случай Световния ден на горите WWF призовава за тяхното отговорно опазване.

Горите са сред най-значимите природни богатства, с които разполагаме. Освен че са дом на стотици уникални животински и растителни видове, те регулират нивата на реките и осигуряват среда за отдих и разходки. Горите също така предоставят дървен материал за огрев за близо 90 милиона души в Европа и Северна Америка. Не на последно място те са най-големите складове за въглероден диоксид след океаните и играят ключова роля за климата на планетата. Безразборното им изсичане води до изпускане на огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, което допринася за климатичните промени.

По случай Световния ден на горите природозащитната организация WWF напомня, че опазването им е отговорност и привилегия на всеки един от нас. Освен че ни осигуряват ресурсите, необходими за нашето оцеляване, те имат и важно стопанско значение.

За съжаление обаче, годишният обем на незаконната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 150 милиона лева годишно.

В тази връзка WWF България предлага няколко съвета за това как да следим за нерегламентирани сечи докато се разхождаме в гората:

1. Усъмните ли се, че сечта, на която сте попаднали, е нелегална, потърсете обозначителната табела. Тя информира за територията, в която се извършва добивът на дървесина, като показва също и собствеността на гората, разрешението за сеч, датата на издаване и изпълнителя.

2. Сравнете интензивността на сечта. Съотношението на маркираните дървета спрямо общия брой дървета в гората е важен индикатор за незаконна сеч. В младата гора покритието на короните на дърветата не трябва да пада под 70%.

3. Проверете дали дърветата са маркирани. Знакът обозначаващ определените за отсичане дървета е на височина 130 см върху стъблото на дървото. В основата на ствола се поставя втората марка представляваща шестоъгълен печат, която е видима и след отсичането.

4. Използвайте мобилния си телефон за да проверите локацията си с помощта на уникалната платформа за горите в България, разработена от WWF. Там ще намерите детайлна информация за гората и дали има издадено позволително за сеч. Направете проверка в регистъра на ИАГ за позволително за сеч по номера на гората.

5. Ако има разминаване или фалшива маркировка, подайте сигнал за потенциално нарушение на телефон 112.

Повече информация за това какво да направите, ако се съмнявате че се извършва незаконна сеч можете да потърсите тук.

Опазването на вековните гори е каузата на WWF в националната дарителска кампания „България дарява“

WWF е сред 12-те организатори на тази уникална за страната ни инициатива, която започва утре и ще продължи до 31 март. Каузата на WWF е опазването на вековните гори и техните обитатели. Всички могат да ни подкрепят WWF на „България дарява“.