Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Часът на Земята вдъхновява глобални действия за опазване на природата

Актуални агро новини.Часът на Земята вдъхновява глобални действия за опазване на природата.

Броени дни остават до най-знаковата природозащитна инициатива – Часът на Земята на WWF. Точно в 20:30 ч. на 30 март милиони хора по света ще изключат символично осветлението в домовете си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. В тази връзка Часът на Земята иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай хиляди емблематични сгради ще изгасят светлините в знак на солидарност и за да насърчат правителствата, бизнеса и отделните хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво бъдеще за всички.

„От една страна ние имаме моралната отговорност да живеем в хармония с природата. От друга – тя е от жизненоважно значение за всеки един от нас. Зависим от нея за храната, която ядем, за въздуха, който дишаме и за водата, която пием. Въпреки това с всеки изминал ден ние я тласкаме към граница, връщане назад от която няма“, каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International. „Часът на Земята е подходяща възможност да положим основите на международен ангажимент, който да доведе до ново споразумение за природата и хората.“

Тази година се очаква милиони хора от безпрецедентните 188 държави да се съберат, за да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Какво е 60+

Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. През последните години в резултат от инициативата бяха постиганати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Преди приемането на закона едва 1% от крайбрежния район на южноамериканската страна беше защитен.

Часът на Земята вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда. Хиляда от тях дари лично министърът на околната среда.

След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Миналата година Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми.

Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

Инициативата на WWF стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.

Посетете www.earthhour.org , за да разберете какво се случва на местата по света и да прочетете историите на хората, за това какво правят за нашата планета. Защото сега е нашето време да осигурим здраво и устойчиво бъдеще за всички.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates