Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Съдът в САЩ реши: веществото глифозат причинява рак

Актуални агро новини.Съдът в САЩ реши: веществото глифозат причинява рак.

Ново съдебно поражение за производителите на глифозат. Съдът в Сан Франциско реши, че хербицидът е един от съществените фактори, довел до раковото заболяване на ищеца.

Решението на шестимата съдебни заседатели, взето единодушно, означава, че процесът навлиза със същия съдебен състав във втората си фаза. Ще се обсъжда вината на производителя. Въпросът е дали компанията умишлено е скрила рисковете при употреба на хербициди, които съдържат глифозат. Ако това се докаже, се очаква съдебните заседатели да присъдят на ищеца огромно обезщетение, подобно на това от миналата година, когато друг съд определи сума от 289 милиона долара, намалена впоследствие на 78 милиона.

От фирмата-производител продължават да твърдят, че научните доказателства показват, че глифозатът не причинява ракови заболявания. Експертите на компанията се надяват да убедят съда в правотата си при втората фаза на процеса в Сан Франциско и да докажат, че фирмата не носи отговорност за болестта.

Случаят е от голямо значение за производителя, тъй като може да послужи за пример за много други подобни искове, внесени в американски съдилища. Само в съда в Сан Франциско чакат жалбите на няколко стотин фермери и градинари.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates