Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Край на фолиото за краставици в германска верига

Актуални агро новини.Край на фолиото за краставици в германска верига.

Край на вакуумираните в прозрачно фолио краставици - това обявиха от най-голямата верига за хранителни продукти в Германия. Новите правила влизат в сила от първи април и ще важат за всички филиали. Целта е да се спестят 120 тона пластмасови отпадъци всяка година.

Статистиката сочи, че краставиците са третият най-популярен зеленчук във Федералната Република, изоставайки с малко зад доматите и морковите. Всяка година средностатистическият жител на страната изяжда около 5 килограма краставици.

През зимните месеци те се внасят най-вече от Испания и досега повечето бяха опаковани в прозрачно фолио, което да гарантира свежестта им по време на няколкодневния транспорт от Иберийския полуостров. Проведени от компанията тестове показват, че при добра логистика краставиците пристигат в отлично състояние и без пластмасовата обвивка. Освен това в бъдеще фирмата ще предлага повече германско производство, съобщиха от централата.

Конкурентните вериги все още се колебаят дали да последват примера на пазарния лидер. Една от компаниите и сега продава биокраставиците без фолио, но смята да го запази за конвенционалните, за да улесни потребителите при избора. Други обмислят да предприемат подобни мерки, но засега ги отлагат, изчаквайки узряването на технически решения за обозначение на стоката. Така например има разработки за изписване на информацията директно върху продукта с помощта на лазер. Методът обаче все още е значително по-скъп, отколкото един залепен етикет или фолирането.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates