Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

РИОСВ – Шумен изпрати за лечение птица от защитения вид Розов пеликан

Актуални агро новини.РИОСВ – Шумен изпрати за лечение птица от защитения вид Розов пеликан.

РИОСВ - Шумен извърши извънредна проверка по подаден сигнал на дежурния телефон за розов пеликан със счупено крило. Птицата е била намерена от граждани в близост до магистралата край Каспичан и транспортирана до ветеринарна клиника в Нови Пазар, от където е получен сигналът в екоинспекцията. При прегледа на птицата от ветеринарните лекари не са били забелязани видими външни наранявания, но едното му крило е било увиснало и пеликанът не можел да лети.

На същия ден птицата е транспортирана за лечение в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани” в Стара Загора, където е установено, че по пеликана е стреляно с пушка - в крилото са намерени 2 бр. сачми.

От 1962 г. Розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга (1985) като изчезнал. Среща се в езерата край Бургас и резервата „Сребърна“, където има малка колония. Пеликаните пристигат при река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват в периода от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates