Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС увеличава износа на обезмаслено сухо мляко

Актуални агро новини.ЕС увеличава износа на обезмаслено сухо мляко.

С 53 процента е нараснал износът на обезмаслено мляко на прах през януари спрямо същия месец на миналата година. Причина за увеличените продажби са по-големите поръчки от Китай, Филипините и Индонезия.

Ръст на износа има и при сирената, от които през януари за трети страни са експедирани почти 68 хиляди тона, т.е. 8 процента и половина повече, отколкото през същия месец на 2018-та. Допълнителните количества са доставени предимно в Съединените щати, Япония, Швейцария и Южна Корея.

Скок от 35 на сто бележи експортът на кондензирано мляко, а при казеина има увеличение с 9 процента. През цялата 2018 година износът на тези два продукта беше по-слаб, отколкото през 2017-та.

При някои млечни продукти има спад на доставките, като най-силно изразен е той при маслото. През януари е отчетен минус от 12 процента и половина, след като Саудитска Арабия, Сингапур, Ливан и Мароко намалиха вноса. В същото време Европейският съюз увеличи износа на масло за ЗАЩ, Япония, Китай и Тайван, без това да компенсира загубите. С една десета са намалели и доставките на пълномаслено сухо мляко.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates