Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Сушата ще се отрази и на пролетните култури

Актуални агро новини.Сушата ще се отрази и на пролетните култури.

Кризисна ситуация на полето. Сушата застрашава не само есенните култури, тя може да компрометира новата реколта от царевица и слънчоглед. За това алармират земеделски стопани от Добруджа, които са готови да започнат пролетната сеитба.

Повечето земеделски производители от Добричка област са приключили с подготовката на почвата за сеитба на пролетни култури. В отделни стопанства дори вече започна залагането на новата реколта от слънчоглед. Сериозен е проблемът с липсата на почвена влага. В момента запасите са със 120 литра по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Сушата се отрази върху есенните култури. Пшеницата се забави в развитието си, но започна да наваксва и да брати. Ще има обаче разоравания на посеви с рапица. 189 000 дка с маслодайната култура зясаха стопаните от Добруджа през есента. Последните данни сочат, че растенията от над 40 000 дка не са поникнали. 

Изграждането на поливни съоръжения в безводна Добруджа е едно от решенията на проблема с климатичните аномалии. Това подчерта на среща със земеделски стопани Явор Гечев.

За да бъдат изградени нови поливни инсталации, е нужно коопериране на стопаните, смята Явор Гечев. Според браншовика, в сега действащия закон няма възможности за успешно сдружаване и изграждане на напоителни системи.

Изграждането на поливни съоръжения се влияе и от възможностите за окрупняване на земеделските площи. Все още обаче пазарът на земя у нас е хаотичен, смята Кирил Боянов от Силистра.

Автор: Галина Недкова

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates