Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕС се подготвя за сценарий без сделка

Актуални агро новини.ЕС се подготвя за сценарий без сделка.

Призив към страните-членки, бизнеса и гражданите на Европейския съюз да се подготвят за Брекзит без сделка отправи Европейската комисия. В Брюксел все още се надяват това да не се случи. Излизането на Великобритания на 12 април по този начин става все по-вероятно.

Още миналата седмица Европейският съвет призова подготовката за Брекзит без сделка да продължи, въпреки че даде съгласието си да отложи датата до 22 май. В преговорите с Лондон Брюксел постави условието Договорът за напускане да бъде одобрен от британския парламент най-късно до 29 март, т.е. до първоначалната дата. В случай, че това не стане, Европейският съвет ще удължи срока за излизане от Съюза само до 12 април, като очаква до тогава правителството на Тереза Мей да каже какво смята да прави.

Стигне ли се до Брекзит без сделка, Обединеното кралство автоматично ще се превърне в "трета страна", и то без преходен период. Това означава, че всички европейски закони веднага спират да действат на британска територия, като се очакват сериозни затруднения както за бизнеса, така и за гражданите на Европейския съюз. Отношенията между двете страни ще се определят според международното право, а търговията – според правилата на Международната търговска организация. Тогава Европа ще трябва да прилага вносни мита за британски стоки и да прави проверки по границите, включително фитосанитарен контрол. Въпреки че държавите вече се подготвят за подобен сценарий, се очакват значителни затруднения и забавяне на доставките. За британските граждани вече няма да важи правото на свободно придвижване.

Още през декември 2017 година Европейската комисия започна подготовката си за такъв сценарий. Междувременно от Брюксел публикуваха повече от 90 съобщения и е направиха 19 законови предложения в тази връзка. Проведени са и редица срещи с представители на останалите страни-членки, на които са обсъдени както специфични за определени сектори въпроси, така и правни и административни аспекти.

За улеснение на гражданите има гореща телефонна линия, на която те могат да получат съвети как да се подготвят за Брекзит без сделка.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates