Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Румен Порожанов: Приходите от организиран ловен туризъм са 7,5 млн. лева

Актуални агро новини.Румен Порожанов: Приходите от организиран ловен туризъм са 7,5 млн. лева.

Министърът на земеделието, храните и горите откри 25-тото изложение “Природа, лов, риболов”.

През 2018 г. са реализирани 7,5 млн. лв. приходи от организиран ловен туризъм, което е с 900 000 лв. повече от предходната година. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на 25-тата международна изложба “Природа, лов, риболов” в Пловдив. Благодарение на увеличението на дивечовите популации през последната година и тенденцията за трайно нарастване на запасите, същата положителна тенденция се наблюдава и при броя на ловците по линия на организирания ловен туризъм. През 2017 г. са ловували 5 450 ловци, а през 2018 г. - 6 893 или увеличение от близо 1500 души.


“Другото голямо предимство на страната ни са трофейните качества на дивеча. Нашият едър дивеч има изключително добри генетични заложби, гарантиращи и чудесни трофеи с високи оценки по световните стандарти. Това може да се види на щанда на Изпълнителната агенция по горите и държавните предприятия”, каза още министър Порожанов.


Министерството на земеделието, храните и горите е съорганизатор на изложението “Природа, лов, риболов”. В него участват 55 фирми за ловно оръжие, екипировка и оборудване. Изложението ще продължи до неделя като са предвидени и демонстрации.  Една от тях е влачене на трупи от коне от породата “Български тежковоз”, които се използват при дърводобив от тежко достъпни и пресечени терени.  В откриването участваха и зам.-министър Атанас Добрев, изпълнителният директор на ИАГ Мирослав Джупаров, председателят на Българския ловно-рибарски съюз Васил Василев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров и др.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates