Актуални агро новини.ЕК дава 250 млн. евро за новата учебна година по двете схеми.

250 милиона евро ще предостави Европейската комисия за програмите "Училищно мляко" и "Училищен плод" през следващата учебна година. Една от целите на инициативата е с парите да се купуват предимно регионално произведени продукти.

Основната идея е да се поощри създаването на здравословни хранителни навици у децата, както и да им се покаже откъде идват храните. "Благодарение на училищните програми нашите млади съграждани могат да се насладят на безопасни и висококачествени храни, произведени от нашите европейски фермери. В същото време децата научават и как точно това се случва", обясни агрокомисарят Фил Хоган, представяйки финансовия план в Брюксел.

През учебната 2017/18-та година в двете програми са участвали близо 160 хиляди училища. За периода на децата са раздадени повече от 255 милиона пресни плодове и зеленчуци, както и 178 милиона литра прясно мляко. За целта Европейската комисия отпусна 182 милиона евро.

Националните правителства имат правото да прехвърлят между 20 и 25 процента от предоставените им средства за селското стопанство в тези програми. Брюксел препоръчва при избора на продукти властите да следват критерии като здравни ползи, екологично производство, ферми в региона на съответното учебно заведение и добро качество.

Програмите имат и противници, като например потребителската организация Фуудуоч, според която на първо място не стои здравето на децата, а пласмента на мляко. Учители и педиатри пък критикуват, че на много места се предлагат подсладени млечни напитки, въпреки че още през 2017 година Европейският съюз реши да дава субсидии само за мляко без добавена захар.