Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Преминахме на лятно часово време

Актуални агро новини.Преминахме на лятно часово време.

От днес часовниците са с един час напред, преминахме на лятно часово време. Смяната на астрономическото време с лятно е въведена с цел икономия на разходи за електроенергия, като се използва оптимално дневната светлина през пролетните и летните месеци, когато светлата част от денонощието е с по-голяма продължителност. Изчисленията на експертите обаче показаха, че ефектът е незначителен.

В ЕС преминаването към лятното часово време е регламентирано с директива 2000/84/EG. Документът фиксира началото и края на летния режим за всички страни от ЕС.

Последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време: Казахстан - 9 от 14 области 2004, Киргизстан 2005, Ирак 2007, Пакистан 2009, Бангладеш и Грузия 2010, Армения 2011 Египет 2014, Азербайджан 2015.

2011-2014 година Русия остава целогодишно на лятно часово време, но след недоволство от жители в различни региони заради късния изгрев, правителството взема решение през 2014 страната да остане за постоянно на зимно часово време за цяла Русия.

Държавите, които се отказват от зимно часово време и остават за постоянно на лятно: Аржентина 2009, Беларус 2011, Чили, Турция и Севернокипърската турска република 2016, Сингапур, Узбекистан и част от Малайзия.

2007 година Венецуела въвежда собствена часова зона и с указ на Уго Чавес, времето се измества с половин час назад. Канадската провинция Нюфаундленд също има половин часова разлика спрямо другите провинции по атлантическото крайбрежие на страната.

В началото на 2018 година в ЕП се водят дебати по отмяна сезонната смяна на часовото време на територията на целия ЕС, като се обсъждат икономическите ползи и вредите за здравето от смяна на времето. С оглед на незначителния икономически ефект от превъртането на часовника и значително по-осезаемите последици за здравето и кондицията на хората ЕС взе решение смяната на времето да бъде отменена.

През 2021 г. може би за последен път ще има смяна на времето. Дотогава всяка страна ще трябва да изрази предпочитание дали да приеме за постоянно астрономическото или лятното часово време.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates