Актуални агро новини.Радиация от Фукушима е открита при Беринговия проток.

Анализ на морска вода, взета миналата година близо до остров Сейнт Лорънс, разкрива леко повишаване на нивата на радиоактивен цезий-137, дължащ се на бедствието във Фукушима, Япония.

Новооткритата радиация от Фукушима е малка: нивото на цезий-137 в морската вода е само четири десети в сравнение с концентрацията, която е налична в Тихия океан след аварията. Подобни нива на радиация не представляват заплаха за здравето, категорични са учените. Все пак информацията е ценна за хората, които живеят по крайбрежието на Беринговия проток, чиято храна зависи до голяма степен от океанския улов, пише greentech.bg.

Радиоактиви частици, свързани с ядрената авария във Фукушима през 2011 г., са откривани из водите на Тихия океан на много места – включително до западния бряг на САЩ, Британска Колумбия и пролива при Аляска.

Хората от остров Сейнт Лорънс очакваха радиоактивното замърсяване от Фукушима да дойде все някога, казва Гей Шефийлд, морски изследовател от Ноум, Аляска – градче на брега на берингово море. „Те изцяло я очакваха. Просто не знаеха кога точно ще дойде“, казва тя.

Земетресение с магнитуд 9.0 по Рихтер и цунами, което последва труса, връхлетяха бреговете на Япония в края на март 2011 г. Три от шестте ядрени реактора на АЕЦ Фукушима-Дайичи бяха разрушени и разтопени. Това доведе до освобождаването на радиация във въздуха, водата и почвата. 160 000 души бяха принудени да се евакуират. Ядрената авария е една от двете най-големи в историята на ядрената енергетика, заедно с тази в Чернобил преди 30 години.