Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Заместник-министър Атанас Добрев откри Седмицата на гората в Благоевград

Актуални агро новини.Заместник-министър Атанас Добрев откри Седмицата на гората в Благоевград.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев откри Седмицата на гората в Благоевград. Пред присъстващите той отбеляза, че тази година събитието е със специален акцент върху 140-годишнината от създаването на Централната горска служба в България. „Мероприятията, които се провеждат в цялата страна, са посветени на грижата за едно от най-големите ни природни богатства - горите на България“, заяви заместник-министър Добрев. По думите му, усилията за запазване на важните за всеки от нас функции на гората – не само икономически, но социални и екологични, все по-осезаемо придобиват изключителна значимост за цялото ни общество“, категоричен бе той.
 
Атанас Добрев посочи и безспорните постижения на лесовъдската колегия, които й носят заслужена гордост. „Наред с поддържането на добро здравословно състояние и богато биоразнообразие на родните гори, нашите лесовъди успяха да превърнат опустошената от пороите в началото на миналия век България в китна земя. Благодарение труда на лесовъдите са спрени стотици свлачища. Създадени са рекордните над 18 млн. декара нови гори, удължен е експлоатационният срок на над 200 язовира. Само през последните пет десетилетия са се увеличили над три пъти запасите на горите, които достигнаха впечатляващите 680 милиона кубически метра“, посочи заместник-министърът. Той поясни, че през тази година в държавните горски територии е предвидено залесяване на над 15 000 дка гори.
 
 
От началото на годината са извършени над 110 000 проверки, като се отчита трайна тенденция към намаляване размерът на нарушенията, посочи от своя страна изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Мирослав Джупаров. Той допълни, че през  2018 г. са извършени 474 000  проверки.
 
По време  на официалното откриване на Седмицата на гората за лесовъд на годината бе обявен инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, а за цялостен принос бе награден инж. Тони Кръстев. В рамките на събитието беше извършено и традиционно залесяване на 60 тополи в близост до криволинейния бараж до село Хърсово. През тази година се отбелязват и 120 години горски печат, като годишнината ще бъде отбелязана тържествено в Аулата на Лесотехническия университет на 2 април 2019 г. от 11 часа.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates