Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕК прекрати лиценза на холандска сертифицираща фирма

Актуални агро новини.ЕК прекрати лиценза на холандска сертифицираща фирма.

Европейската комисия отне лиценза на холандска компания, сертифицираща биопродукти от трети страни. Заради нередности при издаването на документите фирмата вече няма да може да работи с продукти от Казахстан, Молдова, Русия, Турция и Обединените арабски емирства.


Холандската фирма е уличена в издаване на биосертификати, без да е предоставяла поискана от Европейската комисия информация за съответните партиди. Освен това тя в няколко случая е пропуснала да докаже произхода на продуктите и техния биостатут. Друго нарушение се състои в това, че са издавани сертификати за продукти, на които е отнет биоетикета заради следи от препарати за растителна защита.

От съобщение на Европейската комисия става ясно, че петте споменати държави редовно доставят маслодайни култури и фуражи, етикетирани като "био", които обаче не издържат по-обстойни проверки. "Турция и Обединените арабски емирства от няколко години препродават фалшиви биопродукти от Украйна, Русия и Централна Азия", се казва в съобщението. В случая Турция играе ролята на физически пазар, докато паричните потоци се уреждат в Емирствата, най-вече за да се пестят данъци и да се прикрият следите.

Във връзка с този скандал Европейската комисия призовава всички контролни органи да проверяват биостопанствата поне два пъти в годината. Освен това от Брюксел настояват всяка вносна партида от трети страни да бъде проверявана още преди износа от съответната държава, както и след като влезе на европейска територия.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates