Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Среща на тютюнопроизводели с премиера Бойко Борисов

Актуални агро новини.Среща на тютюнопроизводели с премиера Бойко Борисов.

Представителите на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Темата - проблемът с неизплатените средства от гръцката фирма за изкупен тютюн от реколта 2016. Припомняме, че по този повод земеделските стопани излязоха на протест в събота и блокираха главния път Шумен-Силистра. На срещата се реши Фонд земеделие да преведе парите на тютюнопроизводителите от неизплатените средства от фирмата Лийв Табако Михайлидис, като тютюнопроизводителите ще трябва да се впишат в протокол при кмета на района и областния управител.


Преди 3 години гръцка фирма изкупува големи количества тютюн от България без да го плати. Сумата към момента е над 1 млн. лева, дължими на 400 земеделски стопани. Тютюнопроизводителите обсъждат и дали държавните помощи по схемата за преходна национална помощ за културата, необвързана с производството, трябва да подлежи на данъчно облагане. Припомняме, че миналата есен Националната агенция за приходите оповести, че 50 000 стопани, в това число и тютюнопроизводителите, не са платили данъци и осигуровки за получените субсидии.


По отношение на неплатените данъци министър - председателят  Бойко Борисов заяви, че едно от възможните решения е да се направи отсрочка за няколко години и да се търси прекомпенсиране с времето. По думите на премиера и "Господ да слезе, данъци не може да опрости". Министър-председателят подчерта, че ще отнеме време на правителството да реши какво е най-добре да се направи по въпроса с неизплатените данъци.

Автор: Елена Дочева

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates